Тук и сега

Приемам ставащото с мен, моите паник атаки

Тук съм, сега.., в себе си… и приемам ставащото с мен.., а то не се нуждае от оценка

Тук и сега – да прегърнем тревогата си

 

ПАНИК АТАКИ

 

Паник атаки

Как нашето ДА – Тук и сега – обезсмисля тревожното ни преживяване. Тревожност, която е логично следствие на начина, по който, през мислите си, катастрофално интерпретираме един най-нормален телесен симптом.

Тук и сега. Тук съм сега, в себе си. И приемам ставащото с мен.., а то не се нуждае от оценка – мислите ми не се нуждаят от оценка, реакциите на тялото ми не се нуждаят от оценка, чувствата ми не се нуждаят от оценка – симптомите са такива каквито са – приемам ги. И детето в мен ги приема… това е моят спонтанен и играещ зрител, за който знам толкова малко. Това е моят Аз, който е спокоен и разтворен в усещането за цялостност. Казвам едно голямо ДА на страха в тялото ми. ДА. Казвам едно голямо ДА на страха в мислите ми – ДА.

Казвам ДА на чувството на Страх. ДА, ДА… ДА… И приемам случващото се с мен. Аз обичам всичко, което се случва с мен: случва се да се страхувам – ДА; случва се да мисля едни преувеличени неща за случващото се – ДА; случва се, понякога, да усещам тялото си в прахта, още преди да се е случило каквото и да е – ДА… ДА; усещам тъмната си половина, усещам и светлината в мен – приемам, че са части от едно цяло, което е самата обективна реалност; приемам, че понякога се налага да се докосна до дъното, за да се изтласкам след това по-леко до светлината; приемам, че това е един безкраен процес наречен живот; да, ДА, приемам живота такъв какъвто е… приемам и страховете му. Радостно е, когато човек повярва на себе си.., радостно е, когато човек се пусне и до дъното.., защото има какво да си вземе от там.

Тук и сега. Тук съм сега, в себе си.., за да прегърна тревогата си и да се опитам да заживея с нея, като смирено й се доверя. Тук съм сега, в себе си и със себе си, тук и сега, с тревогата си, но този път мисълта за бъдещето не разклаща емоционалната ми същност, защото прогледнах, че човек е както творец на своите проблеми, така и техен уникален лечител.

 

Петър Петров, психолог, Варна, юни, 2016

 

Leave a Reply