Страх от загуба на контрол

Страх от загуба на контрол – всевластния (омнипотентния) лидер

 

Страх от загуба на контрол

 

Лидерът. Аз никога не губя! Страх от загуба на контрол.

Слънцето никога не е достатъчно високо за мен. Винаги пръв!

Моят супермен! Ела, миличко, да видиш каква изненада има мама/тати за теб! Това е за теб! Сестра ти е по-добре да не разбира. Ти си моята принсеца, нали? Винаги ще помниш кой те подкрепяше най-много.

Ами това е, и коалицията, на пръв поглед безобидна, е изградена. Здрав съюз, в чиито капан родителят ще установи, че е попаднал твърде късно, за съжаление. Твърде късно, защото малкият супермен ще е вече с мустаци и чуждоземна гордост, а от малката „фръцла” на 4 ще е останал само фотоалбума озаглавен „любимата барелинка на тати”.

Барелинка, не, днес в службата е по-известна като „кучката от 5-я етаж”. Странно, нали.., деца, подаръци без повод.., милувки с повод и без повод.., утвърждавания с и без повод, размити граници във времето на тяхното основополагане… привилигированост.. величие.

А детето, няма си понятие, все още, че е обречено да търси тази привилигированост и по-натам в живота си на зрял човек. Привилегированост, която е приоритетно зададена като поведение в активната тема нарушени граници, вътре в които, най-мощният стимул за поддържане на това обичайно грандиозно поведение е един базов страх – страхът от загуба на контрол.

Страх от загуба на контрол.

Кой сега е номер едно?

Мишки, ще ви смачкам само с един замах! Не заставайте на пътя ми, не си помисляйте дори!”

Не му липсва самочувствието на нашественика-победител, нали? И нека симулацията, в която ви въвеждам да е твърде крайна, но ние всички познаваме такива хора. Най-малкото, разпознаваме ги в политическия елит, където невротичното безграничие за властово утвърждение, все по-често виждаме и чуваме, е ескалирало до психопатологични феномени.

Филма е стар като света. Нарича се нарушени граници, а поддържащия го страх – страх от загуба на контрол.

В основата на егоцентричния, нарцистичен характер, трайно се е загнездила идеята за всемогъщество. Всемогъщество, което са свикнали да реализират демонстративно и лесно през съблазнителната си усмивка или “уж” случайните тематични подаръци. Но да е ясно, тези хора не обичат да дават. Ако направят това, то бъдете сигурни, че зад подобно поведение стои планираното очакване да получат нещо несъразмерно повече от това, което са ви дали.

Страх от загуба на контрол – инструменталния просяк (манипулаторът)

Да, те са ви проучили вече, и знаейки предварително от какво точно имате нужда, просто ви го предоставят. Няма мърдане. Но, не се заблуждавайте, зад инструменталното им подчинение често стои користна цел. И тя е – да ви отнемат властта, ако доброволно не им я предоставите в отговор на харизматичността им.

Нищо в поведението на тези хора не е случайно. Изключително рационални, през добре премерени стратегии за постигане на власт, на още повече власт. А това, което ги движи се нарича страх от загуба на контрол. Контрола е равен на власт за тези хора. 

  • Давам ти, не защото ти добрувам, по дяволите, аз харесвам само себе си.

  • Давам ти, защото се нуждая от твоето утвърждаване, което ще ме легитимира на върха на хранителната верига.

  • Давам ти, и ти се кефиш, че го правя, защото на всичко отгоре го правя с усмивка. Кой би устоял на съблазнителната ми персона?

  • Давам ти, а ти до последно не съумяваш да се освестиш, че всъщност си вече зависим от мен – от моето благоволение. Моето, защото аз ти взех властта. Взех я и от други като теб. Взех я, и сега ще творя новите правила, по които ти е писано да се случваш.., по които ви е писано да живеете всички – моят закон за вас простосмъртните.

Всъщност, на тези хора никак не им е лесно, седейки само в свръхконтролиращото си мислене, а очаквания низ от утвърждавания е свързан с изключителна тревожност по пътя към неговото планиране и получаване. Тревожност, защото, освен че твърде често преминава със зъби, нокти и никакво съчувствие през другите, тези хора твърде често са в преживяване за предателство спрямо тях. Предателството се явява и основната тема на тяхната травма:

Ти ме предаде! Ти, който яде от моята чиния! Ти предаде Бога си! Благодарение на мен си това, което си! Без мен си едно нищо! Храних те, храних те, храних те..! Когато Бог те храни, верен си му до края!”

Ето го и конфликта в когнитивно изкривените очаквания на нарцистичния характер – от една страна той преживява себе си като даващия и помагащия, а от друга – това са хора, които не приемат НЕ за отговор, не търпят отказ в никой комуникативно-поведенчески аспект – не търпят критика.

НЕ с адрес – тях – е равно на предателство. Когато им се случи да чуят НЕ срещу собственото им „божествено” поведение или мислене, те могат да станат изключително нездраво агресивни. Никой не може да им се противопоставя, защото това е в разрез със собствените им правила Аз трябва да съм над другите! Аз трябва да контролирам всичко и всички около себе си!”.

Страх от загуба на контрол. На каква цена, обаче? Защото горе, френд, на върха, е отчайващо самотно. Въпрос на личен избор, казваш.., значи млъквам. Млъквам, но ти продължаваш да си в жалката си битка за главна роля в поредния грандомански спектакъл продуциран от една емоция, която, забележи, е по-голяма дори от теб. Нарича се страх. Страх от загуба на контрол.

Знаем, обаче, че реалността се подчинява единствено на ситуативните правила на живота и, в този смисъл, често тези хора биват наказвани за своята всевишност (омнипотентност) от същата тази реалност, което пък отключва онзи всепоглъщащ ги страх, като да са изтървали юздите на живота, като да са изгубили властта си над ситуациите в него – страх от загуба на контрол:

  • Ти не можеш да ме изоставиш, аз мога! Аз мога всичко!

  • Ако има незатворена страница, аз съм човека, който трябва да каже край!

Как се живее с това? Дали се нуждаем от психолог или психотерапевт? 

– Но защо, засега живота ми се случва изключително успешно. Просто съм с по-високо самочувствие от останалите. Има защо да съм с по-високо самочувтсвие от другите. Освен това, вече съм на 5-я етаж в службата, а там допускат не кой да е, само специалните личности. Аз съм специална персона! 

Ето и един импровизиран въпросник (който в никакъв случай не претендира за каквато и да е изчерпателност или валидност), в който ще потърсим персоналните си проекции и, вероятно ще отговорим най-бързо и лаконично на въпроса що е това човек без граници:

1. Извикайте в представата си образа на един успешен български политик – няма значение кой е това;

2. Избройте в импровизиран ред всички негови личностови качества, които ви подчиниха да гласувате за него на изборите, а след това и дефицитите му, които гневно отчетохте почти веднага, след като го поведохте към трона на властта;

3. 1+2 е равно на 3. 3 е личностовата характеристика на човека без граници – нарцистичната личност.

Познаваме такива хора, нали?

И виждаме прекрасни хора, с прекрасни професии, с висши лидерски роли, които упражняват, но това са все факти, които те самите, за съжаление, не оценяват. Веднъж утвърдени, те вече губят интерес, независимо дали става въпрос за много-красива жена или мъж, поредното директорско, министерско кресло или титла. Не оценяват, защото са лакоми за още и още, и още утвърждаване…, за още и още власт. А това на психофизиологично ниво е свързано с едно хронично неотпускане, напрежение, тревога – стрес, който те прогаря – а дори не усещаш как живота ти преминава в самотността на върха.

Инвестирането, изключително в манипулативното даване (инструментално подчинение) и очакваното (манипулирано) получаване (т.е. инвестирането на психична енергия изключително и само в обема на невротичното утвърждаване) е съпроводен от изключително интензивна и болезнена тревожност. Болезнена, тъй като амбициите на тези хора са в бъдещето. Бленуваните от тях още по-значими лидерски роли са с проекция в бъдещето. Очакванията им са в един единствен контекст, разгънат през активната дисфункционална тема на тяхната особено важна личност. Преживяването за особено важна персона се случва под непрестанния съпровод на страха от загуба на контрол. И те, целейки се изключително във върховете на масовото признание, по-често нямат реалистична представа (реалистични граници) за собствените си възможности. Нямат, защото живеят в бъдещето. Бъдеще, което все по-често наказва със самота и психиатрични диагнози.

Петър Петров, психолог, Варна, юни, 2016

Leave a Reply